6 اشتباه رایج در برنامهنویسی یک اپلیکیشن برای کسب و کار

ساختن یک اپلیکیشن برای یک کسب و کار خیلی هم ساده نیست! بسیاری از صاحبان کسب و کار اشتباهات رایجی را مرتکب میشوند که مستقیما درآمد آنها را به خطر میاندازد. در این مقاله 6 اشتباه رایج که باعث شکست پروژههای برنامهنویسی اپلیکیشن موبایل میشوند را بررسی میکنیم و راه حل آنها را یاد میگیریم. همچنین هر اشتباه را با بررسی موردی مثال میزنیم.
مقدمه
چند درصد از اپلیکیشنهای موبایل شانس موفقیت دارند؟ بر اساس آمار سایت startupgrind از هر 10 هزار اپلیکیشنی که در سال 2019 منتشر شد تنها یکی از آنها سودآوری واقعی داشته است. وقتی درمورد یک محصولی که خیلی زیبا طراحی شده است فکر میکنیم، نباید کاربران و نیاز آنها را فراموش کنیم.
از نظر ناشران اپلیکیشن، دلایل عدم موفقیت اپلیکیشنها موارد زیر است:
- ضعیف بودن تجربه کاربری اپلیکیشن
- حل نشدن مشکل کاربر توسط اپلیکیشن
- بد بودن وجهههای بصری مثل تصویر برند و طراحی محصول
اشتباهات رایج در ساخت اپلیکیشن موبایل برای کسب و کار
1) ارائه ندادن ارزش پیشنهادی یا راهحل به مشکل کاربران در طراحی اپلیکیشن
مزایای منحصر به فرد اپلیکیشن شما مهمترین مسئله است. حتی اگر یک طراحی زیبا، نیروی فنی خوب، بودجه قابل توجه و بقیه منابع را داشته باشید، اگر اپلیکیشن مشکل کاربر را رفع نکند ریسک شکست بالا میرود. نداشتن ارزش پیشنهادی یکی از دلایل اصلی شکست اپلیکیشنهای موبایلی است. ارزش پیشنهادی وعدهای است که به کاربران خود میدهید.
بررسی موردی +Google
در سال 2011، گوگل یک برنامه شبکه اجتماعی جدید که در ابتدا “Emerald Sea” و سپس “+Google” نام گرفت را منتشر کرد. این شبکه اجتماعی روی تمام پلتفرمهای دسکتاپ، ios و اندروید اجرا میشد. سازندگان این برنامه از توییتر، فیسبوک و بلوگا(Beluga) الهام گرفته بودند.
ایده اصلی+Google ساده بود: به مردم کمک کنیم که با دوستان صمیمی و اقوام، همسایهها، همکاران و … ارتباط برقرار کنند. اگرچه بین تیم بر سر نحوه نمایش محتوا، اختلافات زیادی بود.
مدیران مثل فیسبوک، توییتر یا لینکدین برای محتوا مدلی را انتخاب کردند که در آن باید برای دیدن پستهای افراد آن را دنبال یا فالو کنی.
این مدل به تنهایی فرصتهای زیادی برای رشد یک شبکه اجتماعی را میدهد چون مثل قمار اعتیادآور است و در نهایت یک شبکه عظیم توزیع محتوا میسازد.
اما این مدل ضمانت نمیکند که صمیمیترین دوستانمان آن محتوایی که ما میخواستیم ببینند را دیدهاند یا نه و این مسئله مهم بود.
همچنین رتبهبندی محتوا بر اساس تعداد لایک و کامنت مشکل اصلی کاربران را حل نمیکرد. فرضیه این بود که کاربر میخواهد محتواهای افراد صمیمیاش را ببیند. انتشار عکس یک خاله در تعطیلات، خیلی برای دیگران محبوب نیست.
پس علت اصلی اینکه +Google شکست خورد عدم ارائه ارزش منحصر به فرد برای کاربران در رقابت با فیسبوک، توییتر و مایاسپیس(MySpace) بود.
جمعبندی: یکی از مشکلات اصلی که یک اپلیکیشن موبایلی را به شکست نزدیک میکند نادیده گرفتن نیازهای کاربر و ارائه ندادن ارزش پیشنهادی است.
2) تطبیق پیدا نکردن با تغییرات بازار در توسعه اپلیکیشن
بررسی موردی اپلیکیشن واین(vine)
یک برنامه موبایلی را تصور کنید که به شما اجازه میدهد ویدیوهای 6 ثانیهای بسازید و لحظات زندگیتان را با دیگران به اشتراک بگذارید. نه، من درمورد اینستاگرام، تیک تاک یا بومرنگ صحبت نمیکنم. درمورد واین صحبت میکنم.
واین یک اپلیکیشن موبایلی رایگان بود که در سال 2012 منتشر شد. این برنامه به کاربران اجازه میداد تا ویدیوهای کوتاه و ویدیوهای لوپشده(مثل بومرنگ اینستاگرام) تا 6 ثانیه بسازند و منتشر کنند.
در سال 2013 اپلیکیشن واین در دنیا سریعترین رشد را داشت.
اپلیکیشن واین توسط بازیگران، خوانندهها، سلبریتیها و همچنین مردم عادی استفاده میشد. خیلی از افرادی که الان سلبریتی شناخته میشوند محبوبیت اولیه را از واین به دست آورند.
پس چه چیزی اشتباه پیش رفت؟ مشکل اصلی این بود که این اپلیکیشن دنبال کردن ترندهای جدید، درگیر کردن کاربران و اضافه کردن ویژگیهای جدید را متوقف کرد.
خیلی مهم است که محصول را با شرایط بازار تطبیق دهید و رقبا را زیر نظر داشته باشید. قابلیتهای جدید، درگیری و تجربه کاربری اپلیکیشن را بهبود میدهد.
همانطور که در این مثال دیدید حتی اگر محصولتان عالی است و در حال محبوب شدن است، باید به یاد داشته باشید که تجربه کاربری را درجه یک و عالی نگه دارید. هماهنگ نشدن با تغییرات بازار یکی از اشتباهی است که در طراحی اپلیکیشن موبایل باید به آن توجه کنید.
3) کپی کردن از برنامههای مشابه در ساخت برنامه موبایلی
اکثرا بنیانگذاران فکر میکنند که “اوبر(uber) موفق شد، بیایید از آن کپی کنیم. ما هم قطعا موفق خواهیم شد.” اینطور نیست!
همانطور که در مقدمه گفتیم نرخ موفقیت برنامههای موبایل در سال 2018، 0.01% بوده است. پس مهم است که بازار هدف کوچک و متمرکز(Niche Market) خودتان را پیدا کنید قابلیتهای درست به آن بدهید. این قابلیتها و ویژگیها شامل رنگ قابل تشخیص، طراحی منحصر به فرد و تجربه کاربری که کاربر عاشقش شود است. بوم کسب و کار و پرسونا نمونههایی از ابزارهایی است که در روشن کردن ایده برنامه موبایلی مفید هستند.
به یاد داشته باشید که هر اپلیکیشن موبایل منحصر به فرد است و اهداف، مخاطبان و قابلیتهای خودش را دارد. تقلید کردن از یک راه حل ضمانت نمیکند که اپلیکیشن شما موفق شود. به مثال +Google که قبلتر گفته شد توجه کنید.
از خودتان بپرسید: من چگونه میتوانم برای کاربران ارزش منحصر به فرد خلق کنم؟ برنامه من چگونه قرار است زندگی آنها را بهتر کند؟ چه چیزی برای آنها جذاب است؟ اگر تمام رنگها و المانهای بصری را تقلید کنید، کاربران چگونه محصول شما را به یاد بیاورند؟ به این موارد فکر کنید و به یاد داشته باشید که شما میتوانید در صنعت خود اولین باشید و دیگران از شما تقلید کنند.
جمعبندی: یکی از اشتباهات رایج ساخت برنامه موبایلی تقلید کردن از برنامههای دیگر، بدون ساخت یک ارزش منحصر به فرد برای کاربران است.
4) اهمیت ندادن به تحقیق بازار در طراحی اپلیکیشن موبایلی
بررسی موردی اپلیکیشن هایلو(Hailo)
هایلو معادل انگلیسی اوبر بود که در سال 2011 ساخته شد. هایلو به کاربران اجازه میداد که سفارش تاکسی فقط با رانندههای مجوزدار بدهند. یک سال بعد، آنها از بازار آمریکای شمالی بیرون رانده شدند. چی شد؟
چون این برنامه از انگلستان آغاز شده بود، مدل کسب و کار آن بر اساس استفاده از رانندگان تاکسی حرفهای مثل تاکسیهای سیاه لندن(Black Cabs) بود. تاکسیهای سیاه لندن یکی از نمادهای شهر لندن است که رانندگان بسیار حرفهای دارد و کرایه بر اساس تاکسیمتر حساب میشود. کاربران بومی عاشق این برنامه شده بودند. موسسان میخواستند این کار را با تاکسیهای زرد شهر نیویورک انجام دهند. آنها در سال 2013، . با تصاحب بازار جدید در آمریکا، 100 میلیون دلار تامین سرمایه شدند. اما کمی بعد مشخص شد که ایده آنها نتیجه نمیدهد. چرا؟
شهیر ویزر(Shahar Waiser) مدیرعامل (Gett)، که از رقبای اصلی هایلو بود گفت که تاکسیها در نیویورک نسبت به انگلیس متفاوت هستند. “در منهتن، فقط تاکسیهای زرد وجود دارند، پس مردم اپلیکیشنی نیاز ندارند که تاکسیهای زرد سفارش دهند، چون آنها همیشه در دسترس هستند.”
پس اگر میخواستید یک تاکسی زرد بگیرید برای آن نیاز به یک اپلیکیشن ندارید. فقط کافی است در خیابان تاکسی بگیرید. آمار نشان میدهد که هایلو 80% سفارش تاکسیهای زرد لغو میشود چون کاربر همان موقع یک تاکسی زرد دیگر میگیرد.
در شهر نیویورک فقط تاکسیهای زرد حق دارند تا از خیابان مسافر سوار کنند. تاکسیهای سیاه از لحاظ قانونی نمیتوانند قبل از ثبت سفارش تاکسی، مسافر سوار کنند.
اوبر این موضوع را میدانست و به این نیاز کاربران پاسخ داد. البته همزمان در حال قانونی کردن گرفتن مسافر، توسط تاکسیهای سیاه هم بود. آنها در ابتدا تاکسیهای سیاه را در نیویورک راهاندازی کردند و بعد خیلی زود رهبر بازار جهانی شدند.
هایلو در نیویورک همچنین با مشکلات فنی مثل سیستم پرداخت و ارتباط با تاکسیها مواجه شد.
جمعبندی: یکی از مشکلات رایج توسعه یک برنامه موبایلی نادیده گرفتن بازار است.
5) دادن اطلاعات اضافی به کاربر در طراحی اپ
در این بخش برای مثال، یک اپلیکیشن خوب را معرفی میکنیم که در اپ استور رتبه پایینی دارد! اپلیکیشن healthy drinks توسط فیلیپس.
(برای بهبود رتبه اپلیکیشن خود در اپ استور مقاله بهینه سازی اپ استور چیست؟ را از مطالعه کنید.)
اپلیکیشن healthy drinks طرز تهیه شیکها و کوکتلهای سالم را آموزش میدهد. همانطور که در عکس میبینید اطلاعات خیلی زیاد در یک صفحه وجود دارد. مدیرعامل و موسس معماران اطلاعات توکیو میگوید: “طراحی خوب قابل دیدن نیست.” به بهترین برنامههای دنیا مثل پیامرسانها، اینستاگرام، تیک تاک، واتس اپ و … نگاه کنید. آنها ساده، هوشمندانه و با کاربری آسان هستند چون درمورد طراحی آنها ساعتها فکر و صحبت شده است.
اشتباهات رایج در طراحی اپلیکیشن شامل بار اضافی اطلاعات، مشکلات تجربه کاربری، طراحی نکردن سفر مشتری، عکسهای بیفایده و انیمیشنهای غیرضروری که در نگاه اول عالی به نظر میرسند اما مشکلی از کاربر حل نمیکنند هستند.
6) رابطه عاشقانه با انیمیشنها در طراحی اپلیکیشن موبایلی
از سال 2018، با افزایش اهمیت انیمیشن در اپلیکیشنها مواجه بودهایم. از طرفی این مسئله خوب است چون مشخص است که صنعت طراحی و کلا کیفیت محصولات در حال بهبود است. انیمیشنها یک بخش ضروری در ساخت تجربه کاربری مثبت هستند.
از طرف دیگر، دومین دلیل که مردم یک برنامه را پاک میکنند، حجم محدود گوشی موبایل آنهاست. اگر برنامه شما خیلی سنگین میشود(و انیمیشنهای زیاد اپلیکیشن را سنگینتر میکنند) احتمال زیادی وجود دارد که کاربر در حین خالی کردن گوشیاش، اپ شما را پاک کند.
متاسفانه طراحان قصد دارند از انیمیشنها زیاد استفاده کنند چون ساخت انیمیشنها بامزه و مفرح است اما باید حد آن را بدانیم.
پس اگر از انیمیشنهای زیادی استفاده کنید اپ سنگین میشود و احتمال بیشتری دارد که کاربر آن را پاک کند.
بیایید یک مثال از دنیای دیجیتال بزنیم. انیمیشن بالا واقعا زیباست اما حدود 3.5 ثانیه طول میکشد تا اطلاعات را نمایش دهد. آسانتر کردن این بخش، میتواند تجربه کاربری را بهبود دهد.
همچنین توضیحات محصول خیلی کم است. در این مورد که پیپال و طیف گسترده کاربرانش مد نظر است افراد زیادی در خواندن آن دچار مشکل میشوند.
باید بدانید که علاوه بر ایده و کارایی، چیزهای کوچک مثل انیمیشن، رنگ، فونت و … هم مهم هستند.
جمعبندی: یکی از اشتباهات رایج ساخت اپ موبایل، استفاده از انیمیشنهای زیاد است. انیمیشنها المانهای ضروری و جذابی هستند اما وقتی که هوشمندانه استفاده شوند.
نتیجهگیری و جمعبندی
دید شما باید بر پایه کاربر باشد. هر کاری که در اپلیکیشن انجام میدهید باید برای رضایت کاربر انجام شود.
به تحقیقات بازار توجه عمیق کنید، برای کاربران یک ارزش منحصر به فرد خلق کنید، کاربران را با محتواها و انیمیشنهای زیاد کلافه نکنید و فراموش نکنید که برنامه را با تغییرات بازار تطبیق دهید.
منبع : www.thedroidsonroids.com
دیدگاهتان را بنویسید